+421 948 103 105
sk
en
hu
sk
en
hu

Ponuka

Novinky

Z dôvodu veľkého množstva
objednávok prosíme o trpezlivosť
pri vybavovaní vašich objednávok.

Tungový olej sud ( 200 l / 190 kg )

Dostupnosť: Skladom
Množstvo: x 1 ks
Cena s DPH: 1 407,90 € ( 1 173,25 € bez DPH )

Názov

Tungový olej (čínsky drevný) tung oil

Oblasť použitia

Spracovanie dreva

Informácie

Hlavnou zložkou tungového oleje sú deriváty olejostearové kyseliny, ktoré obsahujú prevažne konjugované dvojné väzby, čím ovplyvňujú v porovnaní s ľanovým olejom rozdielne vlastnosti pri zasychaní i pri aplikácii.
Čím sa teda prakticky líši tungový olej od ľanového? Na rovnakú odolnosť účinkom na povrch impregnovaného dreva stačia 3-4 nánosy, u ľanového oleja je potrebné až 10-20 nánosov. Povrchy s tungovým olejom tiež časom nežltnú a viac odolávajú vode. Zasychajú po 1 - 2 dňoch, ľanový olej po cca 1 týždni. Tungový olej vytvára po zaschnutí pružnejšie impregnácie, čo sa využíva aj pri náteroch drevených lodí (je hlavnou zložkou tzv dánskeho oleja). Povrchy s tungovým olejom bývajú tiež deklarované ako vhodné pre styk s potravinami i pre detské hračky. Povrchy odolávajú nielen vode, ale aj alkoholu a potravinárskym kyselinám a alkáliám. Na rozdiel od povrchov sa ľanovým olejom, je povrch s tungovým olejom viac odolný plesniam.
Táto rada prednosti vyvažuje vyššiu cenu tungového oleja v porovnaní s ľanovým. Tungový olej je tmavší a trvácnejší ako ľanový olej. Tungový olej sa dá miešať aj s ľanovým olejom.
Ako sa s tungovým olejom pracuje?
Suché povrchy sa pred jeho nanesením jemne prebrúsia (u dreva v smere vlákien) a dôkladne očistia. Menej sajúce povrchy sa najskôr impregnujú roztokom tungového oleja a lakového benzínu či terpentínu (1:1), resp. iného vhodného riedidla. Prevádza sa najlepšie nanesením a rozotrením na povrchu textilným materiálom. Po nanesení sa nechá 20 - 30 minút vsiaknuť a čistou handrou sa potom zotrie prebytočný nános. Ďalší nános sa vykonáva po zaschnutí predošlého-zvyčajne po 24-48 hodinách, u veľa sajúcich podkladov aj o deň neskôr. Vhodné sú 3-4 nánosy. Posledný sa zvyčajne už neriedi.
1 l tungového oleja zvyčajne postačí na 10-18 m2 povrchov.

Naše odporúčanie: 1 - 2 nátery ľanovým olejom a finálny náter tungovým olejom.
Doporučené riedenie: 1:1 - 1:4 (4 diely benzínu) s terpentýnovým olejom alebo lakovým benzínom (White Spirit a pod)

Využitie

Tungový olej určený do exteriérov sa používa ako finálny olejový náter na drevo alebo na impregnáciu dreva.
Tungový olej možno použiť nielen na ochranu drevených povrchov, ale aj železných (chráni proti korózii) a silikátových - kameň, betón (chráni proti vode).

Vhodný pre všetky typy drevín, ako pre tvrdé tak pre mäkké.

Špecifikácie

CAS číslo: 8001-20-5

EK číslo: 232-272-3

Vzhľad: olejovitá žltohnedá kvapalina mierneho zápachu

Farba Gardner: max. 8

Index lomu pri 20°C: 1,5770-1,5220

Hustota pri 20°C: 0,9360-0,9395 g/cm3

Jódové číslo: 163 - 173 g I2/100g

Číslo zmydelnenia: 190 - 195 mg KOH/g

Obsah vody a nečistôt: max. 0,3%

Voľné mastné kyseliny: max. 3,0%

Skladovanie

Skladujte v krytých, čistých a suchých skladoch. Chráňte pred priamym slnečným žiarením. Odporúčaná teplota skladovania 5-25°C.

UPOZORNENIE: